Jablka pozitivně ovlivňují imunitu. Jíme je však málo

Ovoce s tradicí
Věděli jste, že jablka tvoří 70% celkové úrody slovenského ovoce? Zapsaných máme až 150 různých odrůd! Mezi ty nejoblíbenější patří červenožlutá Gala, většina z nás bez problémů pozná i zlatožluté či zelenožluté Golden Delicious. Kdysi byly tyto tradiční plodiny přirozenou součástí naší stravy a důležitý nebyl jejich vzezření, ale především chuť.

Více vitamínu C než svazek ředkviček!
Jablka jsou zdrojem mnoha minerálů, jako vápník, fosfor, železo nebo hořčík, které jsou potřebné pro stavbu kostí. V neposlední řadě obsahují dostatek vlákniny, která reguluje naše trávení a přirozeně snižuje pocit hladu, díky čemuž se nemusíme bát o štíhlou linii.

Pravidelná konzumace zajistí dostatečný přísun vitamínů A, B1, B2, B6 a B9, který je například důležitý v období těhotenství, ale také vitaminy B12 nebo E. Díky vysokému obsahu „céčka“ jsou jablka podporují správné fungování imunity, a to především v aktuálním podzimním období, kdy bojujeme s různými onemocněními, jako je chřipka či nachlazení.

Ideální do sychravých dnů
Bez nich by podzim neměla tu pravou atmosféru. Jablka se hodí do koláčů či štrúdlu, pro vysoký obsah vitamínů jsou skvělou desátou i sladkou pamlskem. Díky nízkému glykemickému indexu zanechává toto ovoce déle pocit sytosti. „Určitě bychom měli konzumovat více jablek a stejně bychom k tomuto dobrému návyku měly vést děti. Důležité jsou programy, které je učí o zdravé výživě a motivují nejen ke konzumaci jablek, ale celkově ovoce a zeleniny, „doporučuje Marián Varga z Ovocnářské unie.

Přidejte je do dětského jídelníčku
Vytvořit návyk na pravidelnou konzumaci čerstvého ovoce a zeleniny u dětí se snaží i obchodní řetězec Kaufland. Už druhý rok pokračuje v projektu Čerstvé hlavičky, v jehož rámci dostávají partnerské školy jednou týdně ovoce nebo zeleninu pro každého žáka. „Snažíme se i tímto způsobem vytvářet návyk na konzumaci ovoce a zeleniny u dětí. Kromě toho podporujeme slovenský producentů. Z celé nabídky jablek v Kauflandu pochází až 30% ze Slovenské sadů, „uvádí Lucie Vargová, mluvčí společnosti Kaufland.

Discover

Sponsor

spot_imgspot_img

Latest

7 zásad při používání pleťových masek

Pleťovou masku můžete využít leckdy, nemusíte čekat na karneval. Vyberte si z široké palety nabídek a „postrašte“ vaše spolubydlící. Dopřejte tváři odměnu za to,...

Proč se vyplatí mít u vody pončo? 

Možná jste si při pobytu třeba na pláži nebo u rybníka povšimli, že v poslední době narůstá počet lidí, kteří na sobě mají jakýsi...

Dvě kamarádky rozjeli mezi prvními cukrárna s koláči pro celiatiky. Jejich dobroty si zamilovali i lidé bez intolerancí

Jak byste se čtenářům představili?Voláme se Nina a Tímea, známe se už několik let. Poznali jsme se na cvičák na tréninku se psy, později...

Zavařování, vakuování, fermentace. Víte k čemu jsou dobré a jak je v kuchyni využít?

Jak na skladování potravin po dlouhou dobu je něco s čím se potýkaly už naše praprababičky. A vymyslely několik osvědčených metod, které využíváme do dnes....

Unikátní vlastnosti gelových sorbentů

Sorbent, adsorbent, absorbent... „Je mezi nimi vůbec nějaký rozdíl?“ řeknete si asi, pokud nepracujete v chemické laborce.    Ano, je! Sorbenty jsou schopné vázat na sebe škodlivé...